Wielowymiar

Zdrowie we wszystkich wymiarach

Instagram

alchemia biodynamika biohacking ciało emocje esencje kwiatowe grounding jesień kapha kontemplacja lato medytacja mikrobiom mindfulness naturalna pielęgnacja noetyka oddech ogród biodynamiczny pitta przepis samouzdrawianie uziemianie vata wiosna zima zioła świadomość

O mnie

O mnie

Sylwia, lekko po 30, z zawodu grafik od efektów wizualnych. Joga gości w moim życiu od 8 lat, od kilku lat uczę się także pracy z energią subtelną w różnorakich formach. Fascynuje mnie fizyka kwantowa i wielowymiarowość naszej rzeczywistości.

Przedstawiam tutaj moje ulubione proste metody oraz niekoniecznie konwencjonalne punkty widzenia związane ze zdrowiem - zawsze na bazie doświadczeń z mojej wieloletniej wędrówki ku jego odzyskaniu.

  • ❣
  • Zacznij tutaj
  • Sesje 1:1
  • Ajurweda
  • Energia
  • Joga
  • Kwanty
  • Kryształy
  • Inne
    • Odżywianie
    • Samodbanie
    • Słownik
  • Polecam
  • en_GBEnglish (UK)
AjurwedaOdżywianie

Ku przyjaźni z bakteriami!

przez Sylwia 15 lutego 2022
15 lutego 2022 4 min. czytania
1,2K

To trochę przerażające, jak skutecznie zaprogramowano nam strach przed wszelkimi bakteriami. Na szczęście chyba powoli coraz więcej mówi się na temat „przyjaznych” bakterii, a na sklepowych półkach coraz częściej pojawiają się produkty jak kefir czy kombucza. Niestety, produkty z supermarketów to tylko marna namiastka możliwości jakie dają produkty fermentowane – najczęściej produkowane są z pasteryzowanego mleka z dodanymi później kilkoma szczepami bakterii – czyli niezupełnie tak jak fermentowały nasze mamy i babcie… Jeżeli już musimy kupić, warto przejść się na targ lub znaleźć w internecie osoby, które takie domowe przetwory sprzedają.

A dlaczego dbać o florę bakteryjną? Szacuje się, że w organiźmie zdrowego człowieka znajduje się ok. 20-30 tysięcy rodzajów bakterii. Jeśli policzyć wszystkie geny bakterii w ludzkim ciele, jest ich więcej niż genów ludzkich. Można się pokusić o stwierdzenie, że jesteśmy bardziej zbiorem mikroorganizmów niż ludźmi! 🤯 A spełniają one przeróżne role, podstawową z nich jest na przykład pomoc w trawieniu i wchłanianiu mikroelementów. Nasz inteligentny system bakterii sprawuje także pieczę nad barierą ochronną układu trawiennego, której zadaniem jest zatrzymywać wszelkie toksyny z pożywienia i środowiska przed dostaniem się do krwi. Dodam, że ten konkretny układ ciągnie się od narządów wydalniczych do góry aż do samych zatok i nosa. Przykładami zaburzenia tej bariery są oczywiście wszelkie dolegliwości trawienne (z czego niektórych nie jesteśmy często świadomi), ale także problemy np. z zatokami, katarem, infekcjami układu oddechowego, alergiami czy nietolerancjami.

Aby nasza bariera układu trawiennego spełniała swoją pierwotną funkcję, wymaga to harmonii w ilościach poszczególnych bakterii, grzybów i wirusów. Nie chodzi o to, że mamy „dobre” albo „złe” bakterie, tylko ile mamy każdej z nich! Podobnie przerost, jak i niedobór populacji jednego mikroorganizmu będzie miał wpływ na inne populacje – niektóre z nich mają za zadanie utrzymywać inne populacje w określonej liczbie (nie przypomina Wam to ekosystemów na Ziemi? To właśnie ten makro i mikrokosmos – odbicie lustrzane! 💙). Kiedy wprowadzamy do naszego organizmu szkodliwą chemię, metale ciężkie, toksyny, nadmiar cukru, zaburzamy tę delikatną harmonię co bardzo utrudnia sprawę! Prawdopodobnie jednak największym problemem są tutaj pestycydy, czyli środki ochrony roślin, które zabijają nie tylko szkodniki, ale także bakterie. W wyniku takiego rozregulowania może pojawić się np. przerost grzybów Candida, który powoduje różnorakie dolegliwości. Tymczasem, kiedy regularnie zasilamy się domowymi kiszonkami, jesteśmy w stanie odbudować populacje, które są nam potrzebne i ograniczyć te, które przynoszą szkodę. Inteligencja Natury jest naprawdę nieoceniona!

Dodatkową trudnością jest ograniczona komunikacja pomiędzy bakteriami. Dzieje się to poprzez utratę pewnych cząsteczek, które w przeszłości znajdowały się w glebach uprawnych – niestety dziś jest ich o wiele mniej poprzez skomercjalizowane rolnictwo, w którym nie ma miejsca np. na rotację upraw, czy tzw. ugory czyli ziemie czasowo leżące odłogiem – by gleba miała szansę się zregenerować. Z tego samego powodu nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi np. wystarczającej ilości magnezu za pomocą samej diety. Niestety, zdaje się, że większość rolników nie ma świadomości na temat wad obecnego systemu i zalet rolnictwa zrównoważonego.

Dr. Zach Bush jest jednym z liderów transformacji systemu rolnictwa w USA, oczywiście istnieją takie osoby także u nas w Polsce. Poza edukowaniem na temat flory bakteryjnej i pestycydów, stworzył on suplement diety z zawartością tych właśnie brakujących cząsteczek „komunikacyjnych” (odzyskanych ze starożytnych gleb) i choć może nie jest to „cure-all” („wylecz-wszystko”), jest to na pewno przydatny element całej układanki. Jako przykład, mojego faceta w krótkim czasie wyleczył z bólu głowy związanego z zatokami. Jeśli wierzyć tysiącom pozytywnych recenzji, zdaje się rozwiązywać wiele innych problemów.

Choć przekaz Dr. Busha zdecydowanie do mnie przemawia, to na dłuższą metę nie lubię polegać na produktach „z zewnątrz”, stworzonych przez kogoś w laboratorium i sprzedawanych komercyjnie. Dlatego w swojej praktyce, poza pracą z energią, skupiam się na dostarczaniu organizmowi różnorakich mikroorganizmów poprzez kiszonki, unikaniu chemii i nadmiernego czyszczenia (szczególnie naszej ukochanej dezynfekcji!), a także wybieraniu produktów ekologicznych by jak najbardziej ograniczyć spożywanie pestycydów. Niestety nie sposób uniknąć ich całkowicie, jako że, w wyniku powszechnego stosowania, znajdują się one we wszystkich zbiornikach wodnych, a co za tym idzie również w deszczu.

Z punktu widzenia Ajurwedy, możemy wspierać nasze bakterie i układ trawienny przy pomocy różnorakich ziół i przypraw. Ważne jest także wybieranie żywności w sezonie i dostępnej lokalnie. Jak by nie patrzeć jesteśmy częścią Natury więc nasze ciało, bakterie i ich potrzeby zmieniają się zależnie od pór roku i miejsca zamieszkania. Warto ograniczyć sięganie po ekstrakty ziołowe na rzecz całych ziół (zawierają one przydatne mikroogranizmy), produkty importowane spoza kraju – pozostańmy częścią naszego lokalnego ekosystemu! – a także mrożonki, które być może zachowują wartości odżywcze, ale podejrzewam, że tracą wiele w sferze bakterii (o qi/pranie nie wspominając – właściwie widzę tutaj ciekawą zależność! 🤔).

ciałomikrobiomświadomość
6 komentarze 3 FacebookTwitterWhatsappTelegram
Poprzedni wpis
Ćwiczenia Uwalniające Napięcie i Traumę
Następny wpis
Kapha, Pitta czy Vata?

6 komentarze

Jedzmy razem – Wielowymiar 15 października 2022 - 14:17

[…] jest tutaj np. odżywianie według Ajurwedy, o którym piszę na blogu. Wspominałam także o dbaniu o florę bakteryjną poprzez unikanie pestycydów i wszelakiej chemii w naszym […]

Odpowiedz
Ogrodnictwo biodynamiczne – Wielowymiar 12 marca 2023 - 14:27

[…] dbałość o glebę, w której żyją nasze rośliny (a co za tym idzie żyjące w niej bakterie!). Stosuje się wyłącznie naturalne preparaty chorobo- i chwastobójcze, a także preparaty […]

Odpowiedz
Jesień i Zima w Ajurwedzie - Wielowymiar 24 października 2023 - 12:33

[…] domowe kiszonki (niekoniecznie dużo, ale często!), które pomogą nam zbudować odporność (flora!) i przy okazji idealnie zaspokoją potrzebę smaku kwaśnego. Jeśli chodzi o owoce, skłaniamy […]

Odpowiedz
Zdrowa woda - Wielowymiar 20 grudnia 2023 - 13:39

[…] warstwę śluzu w organiźmie, która chroni nas przed toksynami i stanowi dom dla naszej flory bakteryjnej. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na taką wodę, zrób ją sam/a. 😉 Pierwszym etapem, o […]

Odpowiedz
4-minutowy trening - Wielowymiar 20 lutego 2024 - 20:01

[…] Zacha Busha, o którym wspominałam już przedtem przy okazji notki na temat flory bakteryjnej (tutaj!). Naprawdę, jest możliwe zmęczyć i dotlenić całe ciało w 4 minuty, bez użycia […]

Odpowiedz
Dieta a nawyki żywieniowe - Wielowymiar 1 kwietnia 2024 - 18:54

[…] Kawa niestety często pada ofiarą ogromnych ilości pestycydów, które niszczą naszą florę bakteryjną. Warto więc zwracać na to uwagę i sięgać po kawy ekologiczne (polecam np. kawy prażone […]

Odpowiedz

Skomentuj Zrezygnuj z odpowiadania

Zapisz moje imię, email i stronę internetową w tej przeglądarce do następnego razu.

Powiązane

  • Opcja zdrowa skóra

    31 marca 2025
  • Umysł czy ciało – jajko czy kura?

    16 września 2024
  • Oczyszczamy organizm

    20 kwietnia 2024
  • Dieta a nawyki żywieniowe

    1 kwietnia 2024
  • Zupy zjedz

    20 grudnia 2023
  • Jesień i zima w Ajurwedzie

    19 października 2023

Najnowsze

  • Twoje supermoce

    2 kwietnia 2025
  • Opcja zdrowa skóra

    31 marca 2025
  • Warstwa ochronna

    30 stycznia 2025
  • Oak / Dąb

    24 stycznia 2025
  • Olive / Oliwka

    24 stycznia 2025
  • Impatiens / Niecierpek (2)

    24 stycznia 2025
  • Instagram
  • Email

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Powrót do góry