Oto jedna z moich ulubionych potraw na tę zimną porę roku (przynajmniej na naszej półkuli) – słodka i uziemiająca zupa dyniowa z indyjskim akcentem. 🎃
Potrzebny będzie blender. Z tego przepisu wychodzą około 4 sporej wielkości porcje.
Posiekaj warzywa w dowolny sposób. W dużym garnku podsmaż cebulę, marchewkę i paprykę z dużą porcją masła klarowanego. Nawet pozwól im się minimalnie przypalić! Dodaj posiekane drobno chili i imbir, potem sproszkowane przyprawy i pozwól im przez chwilę uwolnić aromaty. Następnie wlej wodę i dodaj pozostałe warzywa - tak, aby woda prawie je przykryła. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut lub do miękkości – powinno jeszcze zostać trochę wody, ale nie za dużo, więc mądrze używaj pokrywki. 😉 Pozostaw do ostygnięcia na 15-20 minut, a następnie zmiksuj, dodając do smaku sól i sok z cytryny. Udekoruj kolendrą i prażonymi pestkami dyni, jeśli je masz. Podawaj z domowymi podpłomykami lub waflami ryżowymi. Daj znać, jeśli zdecydujesz się spróbować! 🧡 Zupę zwykle podaję z prostymi podpłomykami z mąki orkiszowej: mąkę, odrobinę soli, masła klarowanego i szczyptę nasion kminu rzymskiego mieszam z ciepłą wodą, ugniatam i rozpłaszczam, tworząc kilka okrągłych cienkich placków. Piekę je z obu stron na suchej, gorącej patelni. Ich przygotowanie zajmuje około 5 minut i smakują dobrze tylko na świeżo.SKŁADNIKI
DO DZIEŁA
PS