Wielowymiar

Zdrowie we wszystkich wymiarach

Instagram

alchemia biodynamika biohacking ciało emocje esencje kwiatowe grounding jesień kapha kontemplacja lato medytacja mikrobiom mindfulness naturalna pielęgnacja noetyka oddech ogród biodynamiczny pitta przepis samouzdrawianie uziemianie vata wiosna zima zioła świadomość

O mnie

O mnie

Sylwia, lekko po 30, z zawodu grafik od efektów wizualnych. Joga gości w moim życiu od 8 lat, od kilku lat uczę się także pracy z energią subtelną w różnorakich formach. Fascynuje mnie fizyka kwantowa i wielowymiarowość naszej rzeczywistości.

Przedstawiam tutaj moje ulubione proste metody oraz niekoniecznie konwencjonalne punkty widzenia związane ze zdrowiem - zawsze na bazie doświadczeń z mojej wieloletniej wędrówki ku jego odzyskaniu.

  • ❣
  • Zacznij tutaj
  • Sesje 1:1
  • Ajurweda
  • Energia
  • Joga
  • Kwanty
  • Kryształy
  • Inne
    • Odżywianie
    • Samodbanie
    • Słownik
  • Polecam
  • en_GBEnglish (UK)
AjurwedaOdżywianie

Lato w Ajurwedzie

przez Sylwia 28 czerwca 2023
28 czerwca 2023 2 min. czytania
842

W pełni lata, wraz z dojrzewaniem owoców i zmianą pogody w kierunku doszy Pitta, zmieniają się także i nasze potrzeby. Z perspektywy smaków harmonizujących Pittę, w tym sezonie preferujemy pokarmy słodkie, gorzkie i cierpkie. Ma to oczywiście odwzorowanie w dostępności tych smaków w naturze – owoce, które jeszcze na wiosnę były głównie kwaśne i cierpkie, dojrzewają i nabierają słodyczy. W związku ze wzrostem temperatur na zewnątrz, posiłki ostre nie służą nam już tak samo jak to było wiosną. Zwracamy na to szczególną uwagę, gdy Pitta jest doszą przeważającą w naszym własnym organiźmie, ale także w dni bardziej upalne.

Lato to jedyny czas w roku, kiedy w Ajurwedzie nie odradza się już picia chłodniejszych napojów – choć oczywiście z umiarem podczas posiłków, gdyż nadal może to zaburzyć trawienie. Skupiamy się na jedzeniu raczej chłodnym, ciężkim i tłustym – mogą to być sałatki np. z rybą, serem halloumi, jajkami, młodymi ziemniakami, czy z sosami na bazie majonezu, jak również szparagi, fasola szparagowa, brokuł lub kalafior na maśle, orzechy, pestki dyni i słonecznika, prawdziwy miód, niepasteryzowany nabiał oraz ogrom królujących w tym sezonie świeżych owoców: czereśnie, maliny, agrest czy jagody. Zgodnie z zaleceniami Ajurwedy owoce jemy zawsze osobno od innych posiłków! Wynika to z zupełnie odmiennych procesów wymaganych do trawienia owoców i innych rodzajów pokarmów – trawienie surowych owoców nie jest taką prostą sprawą (szczególnie jeśli nie jesteśmy w pełni zdrowi), zatem zjedzenie takiego owoca tuż po obfitym obiedzie może zaowocować (😆) niekorzystną fermentacją w żołądku/jelitach.

Letnia Pitta jest czasem aktywności, tworzenia, intensywnej siły sprawczej. Jednak takie nacechowanie w braku równowagi może prowadzić do trawiennych dolegliwości, takich jak zgaga czy biegunki. Skóra może stać się zaczerwieniona lub pokryć się wypryskami. Zbyt wysoka Pitta to wszelkie stany zapalne w organiźmie. Możemy minimalizować te ogniste dolegliwości z pomocą powyższych wskazówek, a także korzystając z żywiołów Ziemi, Powietrza i chłodnej Wody – czyli spędzając czas nad jeziorem, morzem, w lasach czy w górach. Nieprzypadkowo więc, lato jest czasem, kiedy przeważnie mamy trochę wolnego czasu i chęci, by z takich przyjemności skorzystać! W warunkach domowych możemy pokusić się o pobudzająco chłodne prysznice, a poza okresami największego upału poczucie wiatru we włosach dzięki wypadom na rolki czy rower. Warto jest także zadbać o zdrowie jamy ustnej i pozbycie nadmiaru toksyn z organizmu przez poranne płukanie ust olejem kokosowym – podstawowe info znajdziesz na końcu tego wpisu.

latopitta
2 komentarze 1 FacebookTwitterWhatsappTelegram
Poprzedni wpis
Sztuka świadomej pauzy
Następny wpis
Praca z Cieniem

2 komentarze

Jesień i Zima w Ajurwedzie - Wielowymiar 19 października 2023 - 14:12

[…] w zimnym sezonie. W cieplejsze, słoneczne dni możemy nadal posiłkować się wskazówkami dla lata w Ajurwedzie, natomiast w zimniejsze, wietrzne i w końcu zimowe dni lepiej będzie skupić się na posiłkach […]

Odpowiedz
Dieta a nawyki żywieniowe - Wielowymiar 1 kwietnia 2024 - 18:26

[…] ochota na cukier prawie całkowicie mija. Naturalna potrzeba smaku słodkiego pojawia się jednak w lecie, kiedy owoce nabierają słodyczy, i właśnie wtedy można sobie pozwolić na nieco więcej. […]

Odpowiedz

Skomentuj Zrezygnuj z odpowiadania

Zapisz moje imię, email i stronę internetową w tej przeglądarce do następnego razu.

Powiązane

  • Opcja zdrowa skóra

    31 marca 2025
  • Umysł czy ciało – jajko czy kura?

    16 września 2024
  • Oczyszczamy organizm

    20 kwietnia 2024
  • Dieta a nawyki żywieniowe

    1 kwietnia 2024
  • Zupy zjedz

    20 grudnia 2023
  • Jesień i zima w Ajurwedzie

    19 października 2023

Najnowsze

  • Twoje supermoce

    2 kwietnia 2025
  • Opcja zdrowa skóra

    31 marca 2025
  • Warstwa ochronna

    30 stycznia 2025
  • Oak / Dąb

    24 stycznia 2025
  • Olive / Oliwka

    24 stycznia 2025
  • Impatiens / Niecierpek (2)

    24 stycznia 2025
  • Instagram
  • Email

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Powrót do góry