Wielowymiar

Zdrowie we wszystkich wymiarach

Instagram

alchemia biodynamika biohacking ciało emocje esencje kwiatowe grounding jesień kapha kontemplacja lato medytacja mikrobiom mindfulness naturalna pielęgnacja noetyka oddech ogród biodynamiczny pitta przepis samouzdrawianie uziemianie vata wiosna zima zioła świadomość

O mnie

O mnie

Sylwia, lekko po 30, z zawodu grafik od efektów wizualnych. Joga gości w moim życiu od 8 lat, od kilku lat uczę się także pracy z energią subtelną w różnorakich formach. Fascynuje mnie fizyka kwantowa i wielowymiarowość naszej rzeczywistości.

Przedstawiam tutaj moje ulubione proste metody oraz niekoniecznie konwencjonalne punkty widzenia związane ze zdrowiem - zawsze na bazie doświadczeń z mojej wieloletniej wędrówki ku jego odzyskaniu.

  • ❣
  • Zacznij tutaj
  • Sesje 1:1
  • Ajurweda
  • Energia
  • Joga
  • Kwanty
  • Kryształy
  • Inne
    • Odżywianie
    • Samodbanie
    • Słownik
  • Polecam
  • en_GBEnglish (UK)
AjurwedaOdżywianie

Zupy zjedz

przez Sylwia 20 grudnia 2023
20 grudnia 2023 0 min. czytania
594

Oto jedna z moich ulubionych potraw na tę zimną porę roku (przynajmniej na naszej półkuli) – słodka i uziemiająca zupa dyniowa z indyjskim akcentem. 🎃

Potrzebny będzie blender. Z tego przepisu wychodzą około 4 sporej wielkości porcje.

Zupa dyniowa

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut + ostygnięcie 30 minut + ostygnięcie
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

SKŁADNIKI

  • Nieduży batat
  • Średniej wielkości dynia (tak, żeby było więcej dyni niż batata)
  • Spora marchewka
  • Połówka pora
  • Cebula
  • Połowa małej/średniej cukini
  • Połowa żółtej papryki
  • Połowa papryczki chili (dodaj więcej lub mniej w zależności od tego, jaką ostrość preferujesz)
  • 1-2 cm świeżego imbiru
  • Szczypta przyprawy garam masala (lub podobnej)
  • Szczypta kardamonu
  • Szczypta kurkumy
  • Masło klarowane lub inny olej do smażenia o łagodnym smaku
  • Sól i świeży sok z cytryny do smaku
  • Świeża kolendra
  • Opcjonalnie: Pestki dyni

DO DZIEŁA

Posiekaj warzywa w dowolny sposób. W dużym garnku podsmaż cebulę, marchewkę i paprykę z dużą porcją masła klarowanego. Nawet pozwól im się minimalnie przypalić!

Dodaj posiekane drobno chili i imbir, potem sproszkowane przyprawy i pozwól im przez chwilę uwolnić aromaty. Następnie wlej wodę i dodaj pozostałe warzywa - tak, aby woda prawie je przykryła.

Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut lub do miękkości – powinno jeszcze zostać trochę wody, ale nie za dużo, więc mądrze używaj pokrywki. 😉

Pozostaw do ostygnięcia na 15-20 minut, a następnie zmiksuj, dodając do smaku sól i sok z cytryny. Udekoruj kolendrą i prażonymi pestkami dyni, jeśli je masz. Podawaj z domowymi podpłomykami lub waflami ryżowymi.

Daj znać, jeśli zdecydujesz się spróbować! 🧡

PS

Zupę zwykle podaję z prostymi podpłomykami z mąki orkiszowej: mąkę, odrobinę soli, masła klarowanego i szczyptę nasion kminu rzymskiego mieszam z ciepłą wodą, ugniatam i rozpłaszczam, tworząc kilka okrągłych cienkich placków. Piekę je z obu stron na suchej, gorącej patelni. Ich przygotowanie zajmuje około 5 minut i smakują dobrze tylko na świeżo.

jesieńprzepisvatazima
0 komentarzy 4 FacebookTwitterWhatsappTelegram
Poprzedni wpis
Jesień i zima w Ajurwedzie
Następny wpis
4-minutowy trening

Skomentuj Zrezygnuj z odpowiadania

Zapisz moje imię, email i stronę internetową w tej przeglądarce do następnego razu.

Powiązane

  • Opcja zdrowa skóra

    31 marca 2025
  • Umysł czy ciało – jajko czy kura?

    16 września 2024
  • Oczyszczamy organizm

    20 kwietnia 2024
  • Dieta a nawyki żywieniowe

    1 kwietnia 2024
  • Jesień i zima w Ajurwedzie

    19 października 2023
  • Zjedz swój krem

    16 października 2023

Najnowsze

  • Twoje supermoce

    2 kwietnia 2025
  • Opcja zdrowa skóra

    31 marca 2025
  • Warstwa ochronna

    30 stycznia 2025
  • Oak / Dąb

    24 stycznia 2025
  • Olive / Oliwka

    24 stycznia 2025
  • Impatiens / Niecierpek (2)

    24 stycznia 2025
  • Instagram
  • Email

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Powrót do góry