W tym roku w Polsce nadejście wiosny nieco się opóźniło, ale uznam to jako prezent od Wszechświata, dzięki któremu mogę na czas opisać dla Was czym charakteryzuje się ta pora roku i jak dzięki tej wiedzy możecie zadbać o swoje zdrowie, podczas gdy przyroda wokół budzi się do życia po zimowej stagnacji.
Wiosna jest sezonem doszy Kapha (wpis o doszach tutaj), co oznacza, że przeważają energie ciężkości, powolności. Z nadmiarem Kapha w organiźmie możemy więcej spać, nieco przytyć, mieć uczucie lepkich lub mokrych dłoni, czy inne objawy nadmiernej wilgotności. Według Ajurwedy najlepiej jest harmonizować dosze z pomocą odpowiednich posiłków. Jest to najlepszy z całego roku czas na detoksy, oczyszczanie wątroby czy głodówki – choć generalnie nie są one polecane w Ajurwedzie, to stosowane z umiarem mogą pomóc nieco odciążyć organizm. Przede wszystkim jednak wiosenna dieta – skupiamy się na pokarmach lekkich, ciepłych i raczej suchych. Słaby ogień trawienny doszy Kapha nie radzi sobie z potrawami zimnymi i ciężkimi, a suchość potraw może pomóc zrównoważyć nadmiar wilgoci. Przykładem odpowiednich w tym sezonie dań są wszelkie gotowane czy grillowane warzywa, dania typu stir fry, lekkie zupy. Raczej rezygnujemy z tych ciężkich, zimnych i tłustych – np. posiłków smażonych, lodów, ciężkich produktów mlecznych, pieczywa czy też zimnych surowych sałatek. Dobrym pomysłem na czas wiosny może być dieta ograniczająca lub eliminująca nabiał, zboża i cukier, o czym pisze Dr. John Douillard na LifeSpa.
Jeśli chodzi o królujące smaki, wystarczy rozejrzeć się na rynkach u rolników (lub w naszych własnych ogródkach!) – w ich asortymencie po zimowych brakach zaczynają się pojawiać nowe warzywa – w szczególności te, które rosną szybko: rzodkiewka, szczypiorek, wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak czy botwinka, a także rabarbar. Całkiem nieprzypadkowo, smakami, które harmonizują doszę Kapha są smaki ostry, cierpki i gorzki – to na nich warto oprzeć dietę o tej porze roku, szczególnie jeśli Kapha jest już jedną z przeważających dosz w naszym organiźmie. Innym faworytem może być tutaj wszelkiego rodzaju fasola, która w suszonej formie jest dostępna w każdym sezonie. Warto ograniczyć wtedy także ilość potraw słodkich, kwaśnych i słonych, a szczególnie kombinacji tych smaków.
Do aktywności harmonizujących wiosenną Kaphę należą te, które pomagają się pozbyć nadmiaru wody nagromadzonej w organiźmie (tak jak i w glebie) po zimie. Warto także zadbać o nerki, gdyż mogą być wychłodzone. Przydadzą się do tego delikatne ćwiczenia fizyczne jak Qigong, masaż gorącym olejem, a także suche szczotkowanie skóry.
2 komentarze
[…] ze wzrostem temperatur na zewnątrz, nie służą już nam posiłki ostre, tak jak to było wiosną. Zwracamy na to szczególną uwagę szczególnie wtedy, jeśli Pitta jest doszą przeważającą w […]
[…] rozrachunku wychłodzi go. Papryczki chili z perspektywy Ajurwedy będą nam służyć bardziej na wiosnę, czyli u szczytu sezonowej doszy Kapha. Możemy jednak bez większych obaw używać do gotowania […]