Wielowymiar

Zdrowie we wszystkich wymiarach

Instagram

alchemia biodynamika biohacking ciało emocje esencje kwiatowe grounding jesień kapha kontemplacja lato medytacja mikrobiom mindfulness naturalna pielęgnacja noetyka oddech ogród biodynamiczny pitta przepis samouzdrawianie uziemianie vata wiosna zima zioła świadomość

O mnie

O mnie

Sylwia, lekko po 30, z zawodu grafik od efektów wizualnych. Joga gości w moim życiu od 8 lat, od kilku lat uczę się także pracy z energią subtelną w różnorakich formach. Fascynuje mnie fizyka kwantowa i wielowymiarowość naszej rzeczywistości.

Przedstawiam tutaj moje ulubione proste metody oraz niekoniecznie konwencjonalne punkty widzenia związane ze zdrowiem - zawsze na bazie doświadczeń z mojej wieloletniej wędrówki ku jego odzyskaniu.

  • ❣
  • Zacznij tutaj
  • Sesje 1:1
  • Ajurweda
  • Energia
  • Joga
  • Kwanty
  • Kryształy
  • Inne
    • Odżywianie
    • Samodbanie
    • Słownik
  • Polecam
  • en_GBEnglish (UK)
AjurwedaOdżywianie

Wiosna w Ajurwedzie

przez Sylwia 20 maja 2023
20 maja 2023 2 min. czytania
796

W tym roku w Polsce nadejście wiosny nieco się opóźniło, ale uznam to jako prezent od Wszechświata, dzięki któremu mogę na czas opisać dla Was czym charakteryzuje się ta pora roku i jak dzięki tej wiedzy możecie zadbać o swoje zdrowie, podczas gdy przyroda wokół budzi się do życia po zimowej stagnacji.

Wiosna jest sezonem doszy Kapha (wpis o doszach tutaj), co oznacza, że przeważają energie ciężkości, powolności. Z nadmiarem Kapha w organiźmie możemy więcej spać, nieco przytyć, mieć uczucie lepkich lub mokrych dłoni, czy inne objawy nadmiernej wilgotności. Według Ajurwedy najlepiej jest harmonizować dosze z pomocą odpowiednich posiłków. Jest to najlepszy z całego roku czas na detoksy, oczyszczanie wątroby czy głodówki – choć generalnie nie są one polecane w Ajurwedzie, to stosowane z umiarem mogą pomóc nieco odciążyć organizm. Przede wszystkim jednak wiosenna dieta – skupiamy się na pokarmach lekkich, ciepłych i raczej suchych. Słaby ogień trawienny doszy Kapha nie radzi sobie z potrawami zimnymi i ciężkimi, a suchość potraw może pomóc zrównoważyć nadmiar wilgoci. Przykładem odpowiednich w tym sezonie dań są wszelkie gotowane czy grillowane warzywa, dania typu stir fry, lekkie zupy. Raczej rezygnujemy z tych ciężkich, zimnych i tłustych – np. posiłków smażonych, lodów, ciężkich produktów mlecznych, pieczywa czy też zimnych surowych sałatek. Dobrym pomysłem na czas wiosny może być dieta ograniczająca lub eliminująca nabiał, zboża i cukier, o czym pisze Dr. John Douillard na LifeSpa.

Jeśli chodzi o królujące smaki, wystarczy rozejrzeć się na rynkach u rolników (lub w naszych własnych ogródkach!) – w ich asortymencie po zimowych brakach zaczynają się pojawiać nowe warzywa – w szczególności te, które rosną szybko: rzodkiewka, szczypiorek, wszelkiego rodzaju sałaty, szpinak czy botwinka, a także rabarbar. Całkiem nieprzypadkowo, smakami, które harmonizują doszę Kapha są smaki ostry, cierpki i gorzki – to na nich warto oprzeć dietę o tej porze roku, szczególnie jeśli Kapha jest już jedną z przeważających dosz w naszym organiźmie. Innym faworytem może być tutaj wszelkiego rodzaju fasola, która w suszonej formie jest dostępna w każdym sezonie. Warto ograniczyć wtedy także ilość potraw słodkich, kwaśnych i słonych, a szczególnie kombinacji tych smaków.

Do aktywności harmonizujących wiosenną Kaphę należą te, które pomagają się pozbyć nadmiaru wody nagromadzonej w organiźmie (tak jak i w glebie) po zimie. Warto także zadbać o nerki, gdyż mogą być wychłodzone. Przydadzą się do tego delikatne ćwiczenia fizyczne jak Qigong, masaż gorącym olejem, a także suche szczotkowanie skóry.

kaphawiosna
2 komentarze 0 FacebookTwitterWhatsappTelegram
Poprzedni wpis
Grounding, czyli uziemianie
Następny wpis
Sztuka świadomej pauzy

2 komentarze

Lato w Ajurwedzie – Wielowymiar 28 czerwca 2023 - 15:57

[…] ze wzrostem temperatur na zewnątrz, nie służą już nam posiłki ostre, tak jak to było wiosną. Zwracamy na to szczególną uwagę szczególnie wtedy, jeśli Pitta jest doszą przeważającą w […]

Odpowiedz
Jesień i Zima w Ajurwedzie - Wielowymiar 24 października 2023 - 12:34

[…] rozrachunku wychłodzi go. Papryczki chili z perspektywy Ajurwedy będą nam służyć bardziej na wiosnę, czyli u szczytu sezonowej doszy Kapha. Możemy jednak bez większych obaw używać do gotowania […]

Odpowiedz

Skomentuj Zrezygnuj z odpowiadania

Zapisz moje imię, email i stronę internetową w tej przeglądarce do następnego razu.

Powiązane

  • Opcja zdrowa skóra

    31 marca 2025
  • Umysł czy ciało – jajko czy kura?

    16 września 2024
  • Oczyszczamy organizm

    20 kwietnia 2024
  • Dieta a nawyki żywieniowe

    1 kwietnia 2024
  • Zupy zjedz

    20 grudnia 2023
  • Jesień i zima w Ajurwedzie

    19 października 2023

Najnowsze

  • Twoje supermoce

    2 kwietnia 2025
  • Opcja zdrowa skóra

    31 marca 2025
  • Warstwa ochronna

    30 stycznia 2025
  • Oak / Dąb

    24 stycznia 2025
  • Olive / Oliwka

    24 stycznia 2025
  • Impatiens / Niecierpek (2)

    24 stycznia 2025
  • Instagram
  • Email

@2019 - All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Powrót do góry